Sauerland

Winterberg ligt in het 'Kreis' (=provincie) Hochsauerland. Tezamen met de Kreise Olpe en Soest (deels) en de Märkischer Kreis vormen deze het Sauerland. Meestal worden ook nog een stukje van Hessen (rond Willingen) en het Kreis Siegen-Wittgenstein (rond Bad Berleburg) tot het Sauerland gerekend.

Het Sauerland wordt ook wel het land van de 1000 bergen genoemd. Het is een streek en laaggebergte in Midden-Duitsland op de grens van de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Hessen. De hoogte varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg (Kahler Asten) en Willingen (Langenberg).

De grootste stad van het Sauerland is Lüdenscheid (ca. 73.000 inwoners). Andere bekende steden zijn (in alfabetische volgorde) Altena, Arnsberg, Attendorn, Brilon, Iserlohn, Korbach, Lennestadt, Meschede, Olsberg, Olpe, Schmallenberg, Soest, Warstein, Werdohl, Willingen en Winterberg.

Het Sauerland biedt diverse mogelijkheden voor toerisme, onder andere wintersport in de omgeving van Winterberg en Willingen, waterrecreatie op en rond de Mohnesee, de Biggesee, de Edersee en de Diemelsee, bezoek aan de grotten bij Iserlohn (de bekende Dechenhöhle), Attendorn, Balve, Hemer e.a., natuurgebieden zoals het Eggegebirge en het Arnsberger Wald, de bierbrouwerijen van Warstein (Warsteiner) en Grevenstein (Veltins) en bezoeken aan historisch interessante plaatsjes als Arnsberg, Korbach, Altena en Attendorn.

Het hoogste punt van het Sauerland is de Langenberg op de grens van Nordrhein-Westfalen en Hessen, vlakbij Willingen (843,2 m). De bekendere Kahler Asten wordt vaak als hoogte punt beschouwd maar is met 841,9 m net iets lager.