Huisregels en tips voor uw reis en verblijf

Algemeen

Hartelijk welkom in onze woning. Wij hopen dat u een voorspoedige reis heeft gehad en wensen u een plezierige tijd toe!

Mocht u in het appartement iets aantreffen dat niet of niet goed functioneert, stelt u ons daarvan dan onmiddellijk op de hoogte. Dat kan via telefoonnummer 0049-2983319623 of 0031-640167256.


Aansprakelijkheid

Wij hebben alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat uw verblijf zo veilig mogelijk kan verlopen. Wij kunnen echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade of letsel die tijdens verblijf in onze woning ontstaat. Let u met name op de volgende situaties:

- De traptreden in het trappenhuis zijn erg hard (marmer). Wij raden dan ook af kinderen daar te laten spelen;

- In de winterperiode kan het buiten erg glad zijn; wees hierop attent. Wij zijn niet altijd in de gelegenheid de trap naar en de stoep voor de woning sneeuwvrij te maken, om die reden is er in de winterperiode een sneeuwschep beschikbaar die u zelf kunt gebruiken;

- Veegt u als u de woning binnenkomt natte schoenen goed af. De traptreden zijn weliswaar beschermd met extra stoffen tegels maar een uitglijder is snel gemaakt;

- Wanneer in de winterperiode de temperatuur gaat stijgen kan het voorkomen dat sneeuw die op het dak ligt gaat schuiven en naar beneden valt. Let u daar op.

Autorijden in zomer en winter

- Winterbanden zijn, hoewel formeel niet genoemd in de Duitse verkeerswetgeving, wel min of meer verplicht. Volgens deze wetgeving moet een auto namelijk aan de winterse omstandigheden zijn aangepast. In de praktijk betekent dat dat in de maanden waar de 'r' in de naam zit een auto op winterbanden moet rijden. De politie controleert niet actief, maar in het geval van een ongeval is degene zonder winterbanden per definitie de schuldige partij.

- Sneeuwkettingen zijn in het Sauerland niet noodzakelijk.

- Let in alle gevallen goed op uw snelheid! Dit betekent: waar een maximum geldt houdt u zich daaraan, waar geen maximum geldt past u zich aan aan de rest van het verkeer.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur, soms zelfs - zoals in het centrum van Silbach en Winterberg - 30 kilometer per uur. In de drukkere periodes wordt vaak actief door de politie gecontroleerd; ook staan er op verschillende plekken permanente snelheidscamera's en worden er regelmatig mobiele snelheidscamera's geplaatst.

Buiten de bebouwde kom is er vaak geen maximumsnelheid, tenzij deze expliciet is aangegeven. Past u zich zoveel mogelijk daaraan aan. Het verkeer op de Duitse snelwegen is vaak beduidend sneller dan in Nederland en Duitsers willen zich nog wel eens ergeren aan Nederlanders die óf te langzaam inhalen (120 kilometer per uur is zonder maximumsnelheid écht te langzaam) óf te lang op de linkerbaan blijven rijden (gekscherend wordt wel eens gezegd dat NL voor ‘Nur Links’ staat).

Belangrijke telefoonnummers

Allgemeine Notrufnummern

Feuerwehr/Rettungsdienst/Notarzt

112

Polizei/Überfall/Einbruch

110

Giftnotrufzentrale Bonn

0228 19240

Ärztlicher Bereitschaftsdienst

116 117

Kartensperrung (EC/Kredit/Mobilfunk)

116 116

Apotheken

0800 0022833


Notdienste HSK

Winterberg, Medebach, Hallenberg:

St. Franziskus-Hospital in Winterberg: 02981/8021000 (Sa./So./Feiertag 8 bis 22 Uhr)

Krankentransporte: 0291 19222

Faxnummer für Sprach- und Hörgeschädigte: 0291 999424

Kinderärzte

Zentraler Kinder- und Jugendärztlicher Notdienst im Hochhaus am Karolinen-Hospital Hüsten, Stolte Ley 9, Arnsberg: 02932 9317521

Sprechzeiten (ohne Anmeldung): Mi./Fr. 16 bis 19 Uhr, Sa./So./Feiertag 9.30 bis 13 Uhr und 16 bis 19 Uhr

Zahnärzte

Winterberg, Medebach, Hallenberg, Meschede, Bestwig, Schmallenberg, Eslohe, Brilon, Marsberg, Olsberg, Willingen:

01805/986700 (Sa./So./Feiertag 10 bis 11 Uhr)

Augen und HNO-Ärzte

Der diensthabende Arzt ist unter der Nummer des ärztlichen Bereitschaftsdienstes zu erfragen.

Marsberg:

HNO-Praxis Natalia Pernizki: 02992 8667

Frauenärzte

Marsberg:

R. K. El Cheikh, Dr. Stark, St.-Marien-Hospital Marsberg: 02992 6050 (Sa./So./Feiertag)

Tierärzte

Meschede, Bestwig:

Klein-/Großtiere: 0151 25837470 (Do./Sa./So.)

Ambulanter Hospizdienst

Winterberg, Medebach, Hallenberg:

Schmallenberg Hausbetreuungsdienst: 02972 6647, Hallenberg/Winterberg: 0151 15669840

Zentrale Rufnummer bei medizinisch notwendigen Hausbesuchen: 116 117

Bezoek
Bezoek ontvangen is in principe niet toegestaan, tenzij u hierover vantevoren met ons heeft overlegd.
Indien wij merken dat dit zonder overleg toch is gebeurd en gebruik is gemaakt van douche- en/of slaapgelegenheid brengen wij per persoon een bedrag van € 50,00 per nacht plus € 1,75 toeristenbelasting in rekening.

Het is niet toegestaan in het het appartement een verjaardag of een feest te vieren.

Boodschappen en winkelen

IIn Silbach bevindt zich voor de dagelijkse boodschappen een kleine dorpswinkel (Der Laden) op ca. 500 meter van de woning. De winkel is uitsluitend in de ochtend geopend en verkoopt met name etens- en drinkwaren.

In Siedlinghausen (ca. 3 kilometer van Silbach) bevindt zich een middelgrote supermarkt (Netto). Deze is van 07.00-21.00 uur geopend. Naast etens- en drinkwaren worden ook schoonmaakartikelen, artikelen voor persoonlijke verzorging, dierenverzorgingsproducten en tijdsschriften verkocht. Parkeren is gratis.

In Winterberg bevinden zich de grotere supermarkten. De Aldi en Lidl zijn ook in Nederland bekend, daarnaast vindt u er de REWE en de Edeka. De Edeka richt zich op het hogere martktsegment met een zeer uitgebreid aanbod van A-merken. Parkeren bij de Lidl (even buiten het centrum) is gratis, bij de REWE moet er na 15 minuten worden betaald, bij de Edeka en Aldi na 90 minuten.

De REWE en de Edeka hebben ook een aparte drankenafdeling.

Winterberg heeft verder een redelijk aanbod aan winkels. Met name de kledingzaken (zowel sportkleding als dagelijkse kleding) zijn goed vertegenwoordigd. De KIK richt zich op het wat goedkopere segment, Bessmann, Modeorth, Schnurbusch en Menke op het wat duurdere segment.

Voor schoenen kunt u terecht bij Quickschuh of Faupel.

Een uitgebreider aanbod aan winkels in het Sauerland vindt u in Soest, Arnsberg-Neheim of Lüdenscheid.

Iets buiten het Sauerland, maar beide binnen het uur te bereiken zijn Hamm en Marburg goede plaatsen om te winkelen. Nog iets verder weg (anderhalf uur) vindt u Dortmund, Münster en Kassel.Electriciteit
in het appartement is een standaard aantal stopcontacten aanwezig. De stroomvoorziening is toereikend voor normaal woongebruik en niet berekend op aansluiting van veel stroom verbruikende apparatuur. Mocht er zich onverhoopt een probleem voordoen, neemt u dan contact op met 0049-2983319623 of 0031-640167256.
Geluid

Houdt u er rekening mee dat de woning in een woonwijk ligt en dat zowel de woning zelf als de aangrenzende woningen normaal bewoond worden. Om geluidsoverlast te beperken is het gebruik van audio- en videoafspeelapparatuur en muziekinstrumenten buiten het appartement niet toegestaan. Binnenshuis verzoeken wij u rekening te houden met de andere bewoners/gebruikers van de woning en tussen 21.00 uur en 09.00 uur rust in acht te nemen.

Het trappenhuis is een gemeenschappelijke ruimte, ook als u beide appartementen heeft gehuurd. We vragen u ook hier rust in acht te nemen. Ook het plaatsen van spullen die de doorgang belemmeren is hier niet toegestaan.

Huisdieren

In de appartementen zijn honden mits ze goed zijn opgevoed toegestaan. Wij zijn dierenliefhebbers en kunnen veel van dieren hebben. Wel moeten we er rekening mee houden dat dit niet voor alle huurders kan gelden. Vandaar dat er voor honden een aantal aanvullende regels gelden:

 • Houd uw hond altijd bij u in de buurt en aangelijnd, ook in het trappenhuis. Andere gasten kunnen zich ongemakkelijk voelen als uw hond opdringerig snuffelt, tegen hen opspringt of een goedbedoelde lik geeft.
 • Honden mogen niet op de banken springen/liggen, tenzij u er zelf een plaid overheen drapeert ter bescherming van de stoffering.
 • Hond(en) mogen niet in de slaapkamers (en dus ook niet op de bedden)!
 • Vanzelfsprekend draagt u er zorg voor dat uitwerpselen op en rondom het huis door u opgeruimd worden.
 • Uw hond mag de buren geen overlast bezorgen.
 • Wij verwachten dat hondenbezitters de woning regelmatig zelf schoonhouden (stofzuigen). Ga uw hond niet kammen en borstelen in de woning, doe dit buiten.
 • Wij kunnen vanzelfsprekend geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor dieren die loslopen. De tuin achter het huis is voor dieren verboden gebied.
 • Bij schade is de hondenbezitter verantwoordelijk voor vervanging, reparatie of vergoeding.
 • In Duitsland geldt een aantal aanvullende regels met betrekking tot honden:
  • Alle hondenrassen moeten buiten aangelijnd zijn.
  • Pitbulls, bullterriërs en Staffordshire (bull)terriërs moeten buiten altijd een muilkorf dragen.
  • Als de hond zwaarder is dan 20 kilogram of een schofthoogte heeft van meer dan 40 centimeter moet u (officieel) een muilkorf bij u dragen.
  • In de auto mag de hond niet voorin op of voor de bijrijdersstoel of op de schoot van de bestuurder zitten. Hij mag uiteraard wel op de achterbank. Niet los, maar voorzien van een speciale hondengordel.
Huisvuil
IIn het appartement treft u een afvalcontainerwaarin u afval kunt deponeren. Lege flessen kunt u onderaan de trap neerzetten.
Internet

U heeft gratis toegang tot Internet via het draadloze netwerk ‘Delsman (gasten)’ dat in de hele woning beschikbaar is. Houd u er rekening mee dat als er veel apparaten op het netwerk zijn aangesloten en meer mensen tegelijk gebruik maken van Internet de snelheid hierdoor omlaag zal gaan!

Wij stellen de toegang tot Internet als service voor onze gasten beschikbaar. Door deze beschikbaarstelling accepteren wij géén verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de gedragingen van onze gasten op Internet. Het IP-adres waarmee, de naam waaronder en het tijdstip waarop uw computer (laptop, tablet, smartphone) verbonden is met ons netwerk worden automatisch geregistreerd. Door uw computer met ons netwerk te verbinden geeft u aan in te stemmen met deze voorwaarden. Wij bewaren deze gegevens een jaar waarna ze worden gewist. In het geval van onrechtmatigheden zal door middel van de combinatie IP-adres, naam en het tijdstip waaop de computer met het netwerk is verbonden kunnen worden bepaald vanaf welke computer de onrechtmatigheiden hebben plaatsgevonden. Indien wij daartoe wettelijk worden verplicht zal deze informatie aan de autoriteiten worden overhandigd.

Het wachtwoord van het netwerk (WPA-sleutel) is ‘Welkom20232024#%’.

U kunt onderstaande QR-code met uw smartphone scannen om eenvoudig het netwerk te selecteren en het wachtwoord in te stellen.


Inventaris en meubilair

Het appartement beschikt over een basisinventaris, waaronder in ieder geval een televisie, koffiezetapparaat (Senseo en filter), waterkoker, magnetron, oven en een complete keukeninventaris voor zes personen en bedlinnen.

Het meubilair dat is opgesteld in de woning mag niet worden verplaatst, met uitzondering van de tuinmeubelen die op het terras (begane grond) of het balkon (1e verdieping) kunnen worden gezet.

Wij vragen u het meubilair te gebruiken waarvoor het is bedoeld. Bedden zijn niet bedoeld als trampoline!

Kookgelegenheid
De kookapparatuur in de woning is elektrisch. De snelheid van het bereiden van maaltijden ligt hierdoor iets anders dan u wellicht gewend bent. Wij adviseren u hierop goed te letten.
Openbaar vervoer

Silbach heeft zowel een treinstation als drie bushaltes.

Trein

Het treinstation van Silbach ligt op de route van de lijn RE57 (Sauerlandnetz) van de Deutsche Bahn regio NRW van Dortmund via Bestwig naar Winterberg v.v.

IIn onderstaande tabel staan de vertrek- en aankomsttijden van de verschillende haltes. Let erop dat de trein alleen maar op de stations van Siedlinghausen en Silbach stopt als u dit tijdig aangeeft, zowel op het perron als in de trein.

Dortmund-Winterberg
Winterberg-DortmundBus

De bushaltes van Silbach liggen op de route van lijn S50 van de RLG (Ruhr-Lippe Gesellschaft) van Olsberg via Winterberg naar Hallenberg v.v. Vanuit Winterberg kunt u andere buslijnen nemen om in de omringende dorpen te komen. De dichtstbijzijnde halte is Silbach-Kirche.

In onderstaande tabel staan de vertrek- en aankomsttijden van de verschillende haltes.

In Winterberg vindt u opstapplaatsen voor de volgende buslijnen:

451 Winterberg - Neuastenberg - Hoheleye

452 Niedersfeld - Winterberg, Schulen

463 Altastenberg - Oberkirchen - Schmallenberg

B1 WIN Winterberg, REWE - Pforte - Hapimag - REWE

B2 WIN Winterberg - Kahler Asten - Neuastenberg - Mollseifen - Langewiese

R 48 (Medebach/Willingen-) Düdinghausen - Winterberg

S 30 Medebach - Olsberg - Brilon

S 40 Schmallenberg - Oberkirchen - Winterberg - Niedersfeld

T 33 Winterberg, Pforte - Winterberg, Remmeswiese

T 40 Winterberg, Nordhang - Winterberg, Kahler Asten

Parkeren
U kunt uw auto parkeren op de oprit van de woning (linkerkant) of langs de kant van de weg aan de voorzijde van de woning (niet aan de overzijde van de weg). Wij verzoeken niet meer dan twee auto’s voor de woning te parkeren. Indien u met meer auto’s komt kunt u parkeren op het parkeerterrein aan het begin van Auf der Kamer (200 meter). Dit geldt ook voor grotere voertuigen (campers e.d.). Houdt u in alle gevallen de toegang tot de garage van de woning vrij!
Roken

Roken in de woning is niet toegestaan. Buiten de woning hebben wij speciaal voor de rokers asbakken staan. Houdt u er wel rekening mee dat de normen in Duitsland anders liggen dan in Nederland. Wat in Nederland oogluikend wordt toegestaan is in Duitsland nog steeds verboden.

Sleutels

U heeft de beschikking over 2 sleutels: één voor de centrale voordeur en één voor het appartement. Let u er op dat u deze sleutels niet kwijtraakt, anders zien we ons genoodzaakt de kosten voor een nieuw slot bij u in rekening te brengen. Bij vertrek laat u de sleutels achter in de brievenbus. Het raam van de badkamer en de slaapkamers van het beneden appartement hebben een aparte sleutel. Openen gaat als volgt: draai de sleutel linksom en trek het binnenwerk van het slot naar buiten. Vervolgens kunt u de hendel omdraaien om het raam te openen. Sluiten gaat vanzelfsprekend in omgekeerde volgorde. Sluit u bij het verlaten van het appartement altijd de ramen!

Wij adviseren u de sleutel van het raam in het slot te laten zitten om vermissing te voorkomen.

Stofzuiger, strijkbout en strijkplank

Onderin het trappenhuis (overloop kelder) bevinden zich een stofzuiger, een strijkbout en een strijkplank. Wilt u deze na gebruik weer terugzetten ?

Ski's en skischoenen (opbergen)

U kunt ski's staande stallen tegen de spijlers van het trappenhuis. Voor skischoenen zijn er speciale opbergmatten. Wij verzoeken u geen ski's en skischoenen mee in het appartement te nemen.

Televisie

Televisie kijken gaat iets anders dan u misschien gewend bent. De woning heeft geen kabelaansluiting, de televisieontvangst gebeurt via Internet ('IPTV').

Net als op uw smartphone moet u daarvoor op de televisie een app starten. Dit is de app 'NLziet'. U start de app door op de afstandsbediening op de knop 'home' (het huisje) te drukken en vervolgens NLziet te selecteren. Er zijn drie kijkersprofielen: 'App. 1' voor appartement 1, 'App. 2' voor appartement 2 en 'Kids' voor programma's specifiek voor jonge kinderen (tot 6 jaar). Wij vragen u het juiste profiel te kiezen om te voorkomen dat u de gasten in het andere appartement stoort.

Voor de Duitse zenders idem: hiervoor gebruikt u de app 'Waipu.tv'.

Behalve live televisie via NLziet en Waipu kunt u ook films en series kijken via de online streaming dienst Netflix. U start de Netflix-app via de knop 'Netflix' op de afstandbediening. U wordt automatisch ingelogd

Vertrek (checklist)

U dient het appartement op de dag van vertrek uiterlijk 10.00 uur te verlaten.
Bij vertrek laat u schoon serviesgoed, schone pannen en schoon bestek achter, zijn de badkamer en de keuken (oven en magnetron!) opgeruimd en schoongemaakt (geen zeepresten, etensresten e.d.). Het beddengoed kunt u op de bedden laten.
Bij ernstige vervuiling, beschadiging en/of vermissing van inventaris worden aanvullende kosten in rekening gebracht die worden verrekend met de borgsom. Daarbij hanteren we bovenop de standaard schoonmaakkosten een minimumbedrag van € 35,00 per uur schoonmaaktijd.

Bij het verlaten van de woning kunt u de volgende checklist nalopen:

Voor het verlaten van het appartement
- Alle ramen afgesloten
- Balkon- en terrasdeuren gesloten
- Oven en kookplaat uitgezet
- Verlichting uit
- Kranen dicht
- Televisie uit
- Rolluiken gesloten [1]

Na het verlaten van het appartement

- Appartement afsluiten
- Voordeur afsluiten
- Sleutel in brievenbus

[1] Voor appartement A (begane grond) sluit u de volgende rolluiken: slaapkamer achterzijde, badkamer, keuken achterzijde, keuken zijkant (raam en deur), woonkamer zijkant (deur). Dus niet: woonkamer zijkant (raam), woonkamer voorkant, slaapkamer voorkant

Voor appartement B (eerste verdieping) sluit u de volgende rolluiken: keuken achterzijde, badkamer, woonkamer (balkondeur). Dus niet: keuken zijkant, slaapkamers, woonkamer (raam).


Verwarming

Vrijwel alle verwarmingsradiatoren zijn voorzien van zogenaamde 'slimme thermostaten'. Dit zijn thermostaten die op afstand kunnen worden ingesteld en uitgelezen. Op deze manier kunnen we bovenmatig energiegebruik (bijvoorbeeld als een raam of deur te lang blijft openstaan) tijdig signaleren.

Met uitzondering van de badkamers zijn alle thermostaten vast ingesteld op een comfortabele temperatuur. Vindt u het te koud of te warm ? Geef het aan ons door.

Vuur

Barbecuen buitenshuis is toegestaan, al het andere vuur (zowel buitens- als binnenshuis) is verboden. Het afsteken van vuurwerk bij de woning is om redenen van brandveiligheid niet toegestaan. Indien u dat wenst zijn er centrale plaatsen in Silbach (bijvoorbeeld op de parkeerplaats aan het begin van Auf der Kamer of de parkeerplaats tegenover de kerk) waar vuurwerk kan worden afgestoken